Bir Osmanlı Köyü: Taraklı

Bir Osmanlı Köyü düşünün ve bunun günümüze kadar gelebildiğini hayal edin. İşte burası Taraklı :)
Sakarya'nın en güzel en şirin ilçesi diyebiliriz burası için. Yavaş yavaş ziyaretçilerine de alışmaya başlayan ve turistik bir hava kazanmasına yardımcı olan sıcak samimi halkıyla birlikte bu güzel beldemiz turizmcilerin dikkatini gün geçtikçe daha fazla çekmeye başladı.

Kültür bakanlığının yaptığı restorasyon çalışmaları ve bölgenin sit alanı ilan edilmesiyle beraber yavaş yavaş popülerliği de artıyor. Restorasyon çalışmalarının henüz tüm evlerde başlamamış ve biraz yavaş ilerliyor olması üzücü olsa da bütün çalışmalar tamamlandığında Taraklı hakkettiği değeri bulacaktır. 





Taraklı için tarihine baktığımızda Osmanlı'nın ilk fethettiği yerler arasında olduğu söyleniyor. Evliya Çelebi Seyahatname'de Taraklı'dan da bahseder: ''Geniş üzüm bağları, bakımlı bahçelerinin yanı sıra dere çevresine kurulmuş beş yüze yakın evden oluşan mamur bir kasaba. Bir hamamı, beş hanı, altı mektebi ve iki yüz dükkanı var. Tahta kaşıkları ve tarakları meşhur olarak geçer''.


Evliya Çelebi Seyahatnamesinde bahsedildiği üzere ilçede halkın şimşir kaşık ve tarak yapması nedeniyle
Yenice Tarakçı olarak anıldığı belirtilmektedir. Bu isim zamanla halk dilinde Taraklı olarak değiştiği söyleniyor.



Taraklı'ya gitmişken mutlaka görmeniz gereken yerler; Yunus Paşa Cami, Tarihi Han, Hamam, Çınar Ağacı,
Tarihi Sokaklar. Çınar Ağacı için halk arasında söylenene göre; Osmanlı zamanında fethettiği yerlere çınar ağacı dikiyormuş.Bu ağacında o zaman dikildiği söyleniyor. Çınar ağacına gittiğinizde birde bu gözle bakabilirsiniz :))



Taraklı çarşısında gezerken orada satılan yerel ürünlerden almamazlık etmeyin :) Ben en çok sebzeli tarhanalarını sevdim. Gitmişken mutlaka alın :) Köy ekmeklerinden almak isterseniz sabahtan almanız gerekiyor. Biraz geziyim dönüşte alırım derseniz bulamama ihtimaliniz çok yüksek. Yöreye özgü uhut tatlısını da mutlaka deneyin. Ben pek sevemedim ama değişik bir tat belki siz seversiniz :) Aynı zamanda keşkek, yaprak dolması ve hamur işlerinden birini de deneyebilirsiniz. 

  














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tasarım:Sawako Kuronuma